Učni vrtovi pri sv. Rupertu

Učni vrtovi pri sv. Rupertu v Sp. Voličini

V naročju cerkve Sv. Rupert so zeliščni vrtovi, ki odpirajo knjigo narave in harmonijo zelišč. Sami ali ob vodenju spoznajte bogat svet zelič in zeliščarska doživetja za majhne in velike.

Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, v cerkvi sv. Ruperta poteka pri maši tradicionalen blagoslov zelišč. Na predvečer praznika je pod Čučkovo uto v Sp. Voličini izdelava zeliščnih šopkov in prijetno druženje.
Sklopi treh različnih učnih vrtov v neposredni okolici cerkve svetega Ruperta v Voličini so namenjeni izobraževanju, medgeneracijskemu druženju, rekreaciji ter počitku na klopci. Vsak vrt - zeliščni, beli in močvirni vrt – je zase zaključena celota.
Neposreden stik z rastlinami še tako utrujenemu in neukemu odstira pogled v vrste rastlin, raznih zeliščnih gredic, travniškega cvetja, starih sadnih vrst in močvirnatega rastlinja.
Naj vas trajnice, plezalke, grmovnice, živa meja, sadna drevesa … s svojim vonjem, cvetovi, plodovi nagovorijo, umirijo ter povežejo z naravo.
Vrt je od nekdaj del slovenskega doma zato ohranjajmo zelišča, obdelujmo vrtove, gredice in obronke okrog hiše.

Za vrtove skrbijo članice zeliščarske sekcije Kulturnega društva Rojs Srečko Niko Voličina, ki jo vodi gospa Marija Čuček. Po predhodnem dogovoru z njimi vas vodijo skozi razlage in nasvete o zeliščih in vam pripravijo pokušino čajev.